Finans Kanalı
  • Bankalar
  • Borsa
  • Dolar
  • Devlet Destekleri
  • Fiyat Listesi
  • Gündem
No Result
View All Result
Finans Kanalı
No Result
View All Result

İşsizlik Maaşı Şartları – İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları

İşsizlik maaşı şartları neler? İşsizlik ödeneğinden kimler, ne kadar süreyle ve hangi şartlar altında yararlanabilir? Bu maaş için nereye başvurmak gerekir? detayları yazımızda..

23 Ağustos 2020
in Gündem
0
14
SHARES
21
VIEWS
Facebook'da PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da Paylaş
ADVERTISEMENT

İşsizlik maaşı şartları, sigortalı bir işte çalışan bireyin işsiz kalması sonrasında ilk olarak araştırdığı konudur. İşsizlik ödeneği almak için gerekli şartları araştıran sizler için işsizlik ödeneği ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri yazımızda sunacağız.

Yazımızda işsizlik maaşı nedir, kısmi işsizlik parası nedir, işsizlik parası başvurusu nasıl yapılır, işsizlik parası alma şartları 2020, işsizlik maaşı kaç ay alınır, işsizlik ödeneğinden yararlanma şartları, işsizlik ödeneği sorgulama, İşkur işsizlik parası sorgulama telefon numarası, işsizlik parası ne kadar 2020, işsizlik parası hesaplama konularında bilgiler sunacağız.

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşsizlik maaşı nedir? Sigortalı bir işte çalışıyorken işsiz kalan kişilere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları süre zarfında maaş verilir. Bu maaş kanunda belirtilen miktar ve sürede verilen ödemeden ibarettir.

İşsizlik ödeneğindeki amaç işsiz kalan ve belirli bir süre iş bulamayan kişilere yeni bir iş buluncaya kadar ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Bu doğrultuda kişiye gelir desteği sunmak ve işsizliğinin olumsuz etkilerinin giderilmeye çalışılmasıdır.

İşsizlik maaşı şartlarını sağlayan ve İşkur işsizlik ödeneği alan bireylere işsizlik ödeneği verilmektedir. Bu kişilerin genel sağlık sigortaları primi yatırılmakta ve ayrıca iş bulma ve meslek edindirme kurslarına yazılmaları konularında danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Kısmi İşsizlik Maaşı Nedir?

Kısmi işsizlik maaşı nedir, ücretsiz izne çıkarılan ancak kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan ve işsizlik ödeneği almak için gerekli şartları taşımayan sigortalı çalışanlara verilen nakdi ücret desteğidir.

Yaşanan Covid-19 Salgını sonucunda 17 Nisan 2020 tarihinde işten çıkarılma yasaklanmıştır. 17 Nisan 2020 tarihten sonra ücretsiz izne çıkarılan ancak kısa çalışma ödeneği şartlarını sağlamaması nedeniyle kısa çalışma ödeneği alamayan sigortalılara nakdi ücret desteği ödenmektedir. Ayrıca yapılan yasal düzenleme ile 15 Mart 2020-17 Nisan 2020 tarihleri arasında işten çıkarılan sigortalının işsizlik parası şartlarını taşımaması durumunda bu kişilere de belirli süre nakdi ücret desteği (kısmi işsizlik ödeneği) sunulmaktadır.

 Kısmi işsizlik maaşı günlük 39,24 aylık brüt 1.177 TL olarak ödenmektedir.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik parası şartlarını taşıyan kişilerin bilmesi gereken ve kısa süre içerisinde başvurusunu tamamlaması gereken önemli bir konudur.

İşkur işsizlik ödeneği başvurusu sigortalı çalışanın iş çıkışının resmi olarak yapıldığı tarihten sonraki 30 gün içerisinde yapılması gerekmektedir. Başvuruyu İŞKUR müdürlüklerine gelerek veya internet üzerinden www.iskur.gov.tr adresi üzerinden yapabilirsiniz.

İş çıkışının yapılmasından sonra 30 gün içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı işsizlik ödeneğine başvuru yapamaz iseniz gecikilen süre hesaplanıp toplamda alacağınız işsizlik ödeneğinden düşürülmektedir.

İşsizlik ödeneği başvurusu izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılıp her ayın beşinde PTT üzerinden işsizlik ödeneği almaya hak kazanana ödenmektedir. İşsizlik ödeneğinin ödenme tarihinde değişiklik yapma yetkisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına aittir.

İşsizlik Maaşı Şartları – İşsizlik Ödeneği Alma Şartları 2020

 İşsizlik maaşı alma şartları 2020 sigortalı çalışanın işsiz kalması sonrasında işsizlik parası alabilmesi için gereken koşullar:

-Sigortalı çalışanın kendi isteği veya kusuru dışında işsiz kalması,

-Resmi olarak iş çıkışının yapıldığı günden önce 120 gün aralıksız olarak sigortalı çalışmak,

-Resmi olarak iş çıkışının yapıldığı günden önce son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması, işsizlik parası şartlarını oluşturmaktadır. Bu şartları taşıyan kişi işsizlik ödeneği almak için 30 gün içerisinde başvurusunu yapması gerekmektedir.

İşsizlik Maaşı Şartları – İşsizlik Ödeneği Kaç Ay Alınır?

İşsizlik maaşı kaç ay alınır, işsizlik parası şartlarını yerine getiren ve işsizlik ödeneği almaya hak kazanan kişilerin sıklıkla araştırdığı bir konudur. İşsizlik maaşının süreleri resmi olarak iş çıkışının yapıldığı günden önceki son üç yıl içerisinde ödenen işsizlik sigortası primine göre belirlenmektedir. Son üç yılda:

-600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası priminiz ödenmiş ise 180 gün işsizlik ödeneği alınır.

-900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası priminiz ödenmiş ise 240 gün işsizlik ödeneği alınır.

-1080 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası priminiz ödenmiş ise 300 gün işsizlik ödeneği alınır.

İşsizlik Maaşı Şartları – İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları

İşsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarını yerine getirip işsizlik ödeneği alan kişilerin işsizlik ödeneği alınan süreçte dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır.

İşsizlik ödeneği alınan süre içerisinde bir işte çalışmaya başlamışsanız, yaşlılık aylığı almaya başladıysanız, silahaltına alınmış iseniz, ikamet değişikliği yapmış iseniz, yurt dışında çıkacaksanız, işe iade davanız olumlu sonuçlanmış ise bu gibi durumlarda en yakın İŞKUR müdürlüğüne veya ALO 170 İşkur hattına bilgi vermek zorundasınız.

İşsizlik Ödeneği Sorgulama

İşsizlik maaşı sorgulama, işsizlik parası şartlarını taşıyıp işsizlik ödeneğine başvuru yapan kişiler işsizlik ödeneği sorgulamasını çeşitli mecralar aracılığı ile öğrenebilmektedir.

-E-Devlet üzerinden işsizlik ödeneği sorgulama başlığı ile,

-SGK resmi web sitesi üzerinden sorgulama ile,

-SGK veya İşkur müdürlükleri aracılığı ile işsizlik ödeneği sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

İşkur İşsizlik Ödeneği Sorgulama Telefon Numarası

İşkur işsizlik maaşı sorgulama telefon numarası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi “Alo 170” çağrı hattı 7 gün 24 saat hizmet sunmaktadır.

Alo 170 çağrı hattını arayarak SGK ve İşkur hakkında tüm merak ettiğiniz bilgiler hakkında danışmanlık ve rehberlik hizmeti alabilir, işsizlik parası şartları ve işsizlik ödeneği ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilir, işsizlik ödeneği sorgulamanızı yapabilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği Ne Kadar 2020

İşsizlik maaşı ne kadar 2020 işsizlik ödeneği almaya hak kazanan kişinin son dört aylık prime esas kazançları üzerinden hesaplanmaktadır. Son dört aylık prim esaslı kazançları baz alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu doğrultuda hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı asgari ücretin brüt tutarının %80’ininden fazla olamamaktadır.

İşsizlik parası şartlarını taşıyan kişi işsizlik ödeneği 2020’de en düşük 1177 TL, en fazla 2354 TL işsizlik ödeneği alabilecektir.

Örnek vermek gerekirse son 4 ay asgari ücret karşılığında çalışan bir sigortalının son 4 aylık prim esaslı kazanç ortalaması üzerinden hesaplanan işsizlik ödeneği 1177 TL; son 4 ay 3500 TL ile çalışan bir sigortalı 1400 TL, son dört ay 6000 TL ve üzeri ile çalışan bir sigortalı 2354 TL işsizlik ödeneği almaya hak kazanacaktır.

İşsizlik Ödeneği Hesaplama

İşsizlik maaşı hesaplama işsizlik parası şartlarını taşıyan ve işsizlik ödeneğine başvuru yapacak kişilerin almaya hak kazanacakları tutarı hesaplama yöntemidir. İşsizlik ödeneği almaya hak kazanan kişi maaşın tutarını, kaç ay boyunca alacağını merak etmektedir.

İşsizlik maaşının hesaplamasını yapan kişi SGK resmi web sitesine giriş yaparak işsizlik ödeneği hesaplama butonu aracılığı ile gerekli bilgileri girerek ne kadar süre alacağı ve alacağı işsizlik parası tutarı hakkında bilgiye sahip olabilmektedir. Ayrıca Alo 170 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezini arayarak da işsizlik maaşı hesaplama ile ilgili bilgiye ulaşabilmektedir.

Tags: işkur

Related Posts

işkur kısa çalışma ödeneği

İşkur Kısa Çalışma Ödeneği – KÇÖ Uzatıldı Mı?

para kazanma

Para Kazandıran Uygulamalar – Mobil Uygulama İle Para Kazanmak

para_kazanmak2

Para Kazanmak İstiyorum – Nasıl Para Kazanılır?

para birimleri

Para Birimleri Nelerdir? Ülkelerin Para Birimleri ve Değerleri

internetten para kazanma

İnternetten Para Kazanma – Evde Para Kazanmanın Yolları

Bekçi Alım Şartları 2020

Bekçi Alım Şartları 2020

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

konut kredisi faiz oranları
Bankalar

Konut Kredisi Faiz Oranları – Ziraat Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı

0

Konut kredisi faiz oranları ev sahibi olma hayalleri kuran kişiler için önemli bir konudur. Çünkü yıllarca çalışıp birikim yapan kişiler...

Read more
İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları redisi Faiz Oranları

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları – En Uygun İhtiyaç Kredisi Hangisi?

Halkbank Hisse

Halkbank Hisse, Halkbank Hisse Senedi Analiz ve Yorumları

vakıfbank hisse

Vakıfbank Hisse – Vakıflar Bankası Hisse Senedi Analiz ve Yorumları

bankaların faiz oranları

Bankaların Faiz Oranları – Kredi Faiz Oranları

  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
  • İletişim
© 2018 Finanskanali.com
Tüm Hakları Saklıdır..

Yasal Uyarı
Finanskanali.com sitesinde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitemizdeki bilgilere göre işlem yapmanız tamamen kullanıcının sorumluluğundadır. Finanskanali.com sitesi içeriklerini kamuya açık bilgi havuzundan toplayıp, düzenleme yaparak yayın yapmaktadır. Herhangi bir yasal sorun veya sorunlardan dolayı web sitemiz sorumlu tutulamaz. Tüm Hakları Saklıdır.
Takipçi satın al

No Result
View All Result
  • Bankalar
  • Borsa
  • Dolar
  • Devlet Destekleri
  • Fiyat Listesi
  • Gündem

Yasal Uyarı
Finanskanali.com sitesinde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitemizdeki bilgilere göre işlem yapmanız tamamen kullanıcının sorumluluğundadır. Finanskanali.com sitesi içeriklerini kamuya açık bilgi havuzundan toplayıp, düzenleme yaparak yayın yapmaktadır. Herhangi bir yasal sorun veya sorunlardan dolayı web sitemiz sorumlu tutulamaz. Tüm Hakları Saklıdır.
Takipçi satın al