İşkur kısa çalışma ödeneği, yaşanan ekonomik kriz veya olumsuzluklar sonucunda işyerindeki çalışma düzeninde yaşanan değişimlerde istihdamın korunmasını, işten çıkarılmasının önlenmesini ve sigortalı çalışanlara gelir desteği sunmayı amaçlayan bir programdır.
İşkur kısa çalışma ödeneği, işyerinde haftalık çalışma sürelerinin en az üçte biri kadar azaltılması veya işyerinin faaliyetlerinin sürekli olmamak kaydıyla tamamen veya kısmen en az dört hafta durdurulması sonucunda çalışan sigortalıların çalışmadıkları dönemleri için gelir desteği sunmaktadır. Bu desteğin üç ayı aşmaması veya Bakanlık kararıyla uzatılması süresince Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı SGK tarafından sunulan hizmettir.
2008 yılında yapılan değişiklik sonucunda 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun ek ikinci maddesine eklenmiştir.
İşkur Kısa Çalışma Ödeneği 2020 – Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?
Kısa çalışma ödeneği 2020 nedir, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Salgını sonucunda tüm ülkeler kısıtlamalar ve önlemler almaya başladı. Alınan bu önlemler ve kısıtlamalar nedeniyle bütün ülkelerde ekonomik olarak sorunlar ortaya çıkmıştır. Yaşanan bu ekonomik kriz nedeniyle birçok ülke istihdamın korunması adına önlemlerini devreye koymuştur.
Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle istihdamın korunması, sigortalı çalışanların işten çıkarılmasının önüne geçilmesi ve sigortalı çalışanlara gelir desteği sunulabilmek adına 17 Nisan 2020’de Kısa Çalışma Ödeneği 2020 programı devreye koyulmuştur.
Kısa çalışma ödeneği alanlar işsizlik maaşı alabilir mi kısa çalışma ödeneği alınan dönemde işsizlik maaşı alınmamaktadır.
İşkur Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru
İŞKUR kısa çalışma ödeneği başvuru koşullarına bakıldığında “işveren ve çalışanların İŞKUR kısa çalışma ödeneğine nasıl başvurulur” sorusunun cevapları yer almaktadır. Kısa çalışma ödeneğine işveren başvuru yapabilmekte iken çalışan sigortalıların bu programa başvuru yapma yetkisi bulunmamaktadır.
Işveren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfasında bulunan kısa çalışma talep formunu doldurarak kısa çalışma kapsamında olacak sigortalı çalışanlarının listesini hazırlamalıdır. Ayrıca çalışma süresinin azaltılmasını veya sürekli olmamak kaydıyla tamamen/geçici olarak çalışmasını durduracağını kanıtlayan belgeleri hazırlamalıdır. Hazırlayacağı bu belgeleri bağlı bulunduğu ilin İşkur Müdürlüğünün e posta adresine gönderip başvurusunu başlatabilir.
Kısa Çalışma Ödeneği Şartları
Kısa çalışma ödeneği şartları İŞKUR kısa çalışma ödeneğini uygulamayı düşünen işveren ve bu programa alınacak olan çalışan için yaşanan Covid-19 Salgınının yarattığı ekonomik kriz durumunun çözümü için önem arz etmektedir.
İşkur kısa çalışma ödeneği şartlarına baktığımızda kısa çalışma ödeneğinin başladığı tarihte sigortalı çalışanın son 60 gün sigortalı çalışmış olması ve son üç yıl boyunca 450 gün priminin ödenmiş olması gerekmektedir. İşveren bu kapsama giren çalışanlarının listesini ve işyerinin haftalık çalışma süresinin azaltacak veya çalışmasını kısmen durduracak gerekçeleri SGK’ya sunacaktır. İş müfettişleri tarafından yapılan değerlendirme olumlu ise İşkur kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaya hak kazanılacaktır.
Kısa Çalışma Ödeneği Sonuçları
İşkur kısa çalışma ödeneği sonuçları işverenin gerekli evrakları bulunduğu ildeki İŞKUR e-posta adresine teslim etmesi sonucunda başvuru Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı SGK iş müfettişleri tarafından incelenmektedir.
Iş müfettişleri tarafından incelenen İşkur kısa çalışma ödeneğinden yararlanma talebinin sonucu İŞKUR tarafından başvuruyu yapan işverenin e-posta adresine iletilmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar?
Kısa çalışma ödeneği ne kadar sorusu ekonomik olumsuzluklar yaşayan sigortalı çalışanların, ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için önem arz eden bir konudur.
Sigortalı çalışanın son on iki aylık prim esaslı kazancının hesaplanması esas alınmakta ve çalışanın günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’dır. Ayrıca bu hesaplama sonucunda kısa çalışma ödeneği alanlar kısa çalışma ödeneği miktarı olarak asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sinden fazlasını alamazlar.
Örneğin bir işyerinde asgari ücret karşılığında çalışan sigortalı, işyerinin belirli bir süre çalışmasına ara vermesi nedeniyle aylık alacağı kısa çalışma ödeneği 1170 TL’dir.
Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Ödenecek?
Kısa çalışma ödeneği ne zaman verilecek sorusunu İşkur kısa çalışma ödeneği alanlar sıklıkla sormaktadır. Çünkü yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik olarak çalışanlar olumsuz etkilenmektedir ve artan ihtiyaçlarını karşılamak için İşkur kısa çalışma ödeneğinin ne zaman yatacağı sorusunu merak etmektedir.
Kısa çalışma ödeneği PTT aracılığı ile her ayın beşinde sigortalının kimlik numarasına yatmaktadır. Kısa çalışma ödeneğine hak kazanmış çalışan ayın beşi ile birlikte kimliği ile ödeneğini alabilmektedir.
Işkur kısa çalışma ödeneğinin ödeme yetkisi ve ödeme tarihi konusundaki değişimleri yapma yetkisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına aittir.
İşkur Kısa Çalışma Ödeneği – İşveren Ücret Öder Mi?
Kısa çalışma ödeneğinde işveren ücret öder mi sorusunun cevabını kısa çalışma ödeneği programını uygulayacak işveren tarafından merak edilen bir konudur.
Şayet işveren işyerindeki faaliyetlerini sürekli olmamak kaydıyla bir süre durdurmaya karar verdiyse ve işçiler bu aşamada hiç çalışmayacak ise ücreti kısa çalışma ödeneği kapsamında Bakanlık ödemektedir.
Ancak işveren haftalık iş saatlerini ayarlamış ise işçinin çalıştığı günlerinin maaşını vermek zorundadır ve işçinin çalışmadığı sürelerdeki maaşını Bakanlık ödemektedir. Bir işçi İşkur kısa çalışma ödeneği programı uygulanan işyerinde ayda 20 gün çalışmış ise çalıştığı gün kadar ücreti işveren, çalışmadığı 10 günlük ücreti ise kısa çalışma ödeneğinden almaktadır.
İşkur Kısa Çalışma Ödeneği Alan İşçi Kaç Saat Çalışır?
Kısa çalışma ödeneği alan işçi kaç saat çalışır, bir işyerinde işveren kısa çalışma ödeneğine başvurmuş ve o işyerinde kısa çalışma programı uygulanıyorsa işveren haftalık çalışma saatlerinde en az üçte biri kadar azaltmaya gitmesi gerekmektedir.
Bu nedenle İşkur kısa çalışma ödeneği uygulanan işyerinde çalışan işçi haftada en fazla 30 saat çalıştırılabilir. En fazla 30 saatlik çalışma süresini ise işverenin haftalık çalışma saatlerini oluşturmasıyla işçi yerine getirmekle yükümlüdür.
Kısa Çalışmada İşçi Çalıştırılabilir Mi?
Kısa çalışma ödeneğinde işçi çalıştırılabilir mi, bu konu işverenin İşkur kısa çalışma ödeneğine başvurması ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu talebe onay vermesine bağlıdır. Bir işverenin kısa çalışma ödeneğine başvurması talebinin onaylanması durumunda işçi kısa çalışma programına ve işveren tarafından haftada 30 saati geçmemek kaydıyla haftalık çalışma saatlerine uymakla yükümlüdür.
Kısa Çalışmada Fazla Mesai Yapılır Mı?
Kısa çalışma programında fazla mesai yapılır mı sorusu İşkur kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işveren ve işçilerin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Kısa çalışma ödeneği uygulanan bir işyerinde işçi işverenin belirlediği haftalık çalışma saatleri doğrultusunda en fazla 30 saat çalışabilmektedir. Haftada en fazla 30 saat çalışabilecek bir işçiye fazla mesai yaptırılamamaktadır. Mesai yaptırılan bir işyerinde kısa çalışma ödeneğine ihtiyaç kalmamış ve o işyeri tam zamanlı çalışma düzenine geri dönmüş olmaktadır.
Kısa Çalışma Ödeneğinde Prim Ödenir Mi?
Kısa çalışma ödeneğinde prim ödenir mi İşkur kısa çalışma ödeneğinin uygulandığı işyerinde merak edilen bir durumdur. Kısa çalışma programının uygulandığı bir işyerinde işveren işçilerin emeklilik SGK primini ödemek yükümlülüğünde değildir.
Kısa çalışma programı uygulanan işyerinde kısa çalışma ödeneği alınan sürelerde İŞKUR tarafından işçilerin genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Bu durum da işçilerin emeklilik sürelerinde gecikmenin yaşanmasına ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandığı zaman aralığında genel sağlık sigortasına tabi olmasına yol açmaktadır.