Finans Kanalı
  • Bankalar
  • Borsa
  • Dolar
  • Devlet Destekleri
  • Fiyat Listesi
  • Gündem
No Result
View All Result
Finans Kanalı
No Result
View All Result

2020 Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır ?

22 Temmuz 2020
in Gündem
0
15
SHARES
22
VIEWS
Facebook'da PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da Paylaş
ADVERTISEMENT

2020 Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır ?

İşten çıkarılan çalışanların 2020 senesinde alacakları kıdem tazminatı tavanı belli oldu. Buna bakılırsa, tazminat tutarı geçen yıla bakılırsa yüzde 5.49 artarak 6 bin 730 lira oldu. Kıdem tazminatı netleşmesiyle birlikte, milyonlarca çalışanın gündeminde yer edinen kıdem tazminatı hesaplama tablosu ve kıdem tazminatı alma şartları merak mevzusu oldu. Peki, kıdem tazminatı iyi mi hesaplanır? İşte, 2020 kıdem tazminatı hesaplama işlemleri hakkında detaylı bilgiler…

Yeni senenin gelmesiyle birlikte, kıdem tazminatı tavanı milyonlarca çalışan tarafınca araştırılmaya başlandı. 2020 yılı kıdem tazminatı tutarı ocak-temmuz, temmuz-aralık olmak suretiyle senede iki kere değişiyor. Buna bakılırsa 2020’nin ilk yarısında işçilere ödenecek kıdem tazminatının senelik tavanı 6.730.15 lira oldu. İşveren tarafınca işten çıkarılmış işçilerin alacağı kıdem tazminatı böylece yüzde 5.49 arttı. Peki, değişen kıdem tazminatı oranına bakılırsa, 2020 yılı kıdem tazminatı iyi mi hesaplanır? İşte, Özgürlük Gazetesi yazarı Noyan Doğan’ın kıdem tazminatıyla ilgili yazdığı yazıdan bazı mühim detaylar…

KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Peki, kıdem tazminatına iyi mi hak kazanılır? Çalışanın tazminat alabilmesi için işveren tarafınca işten çıkarılmış olması gerekiyor. Çalışan kendi isteği ile ayrılırsa, tazminat alamıyor. Doğal olarak şunu da belirteyim, eğer işveren, iş kanununa uygun hareket etmediği nedeni öne sürülerek işçinin iş sözleşmesini fesh ederse de tazminat alınamıyor. Bir öteki mühim koşul ise, çalışanın, işyerinde minimum bir yıl çalışmış olması. Bir yıldan azca çalışanlar tazminat alamıyor.

Bunların haricinde adam çalışanlar, askerlik görevi sebebiyle işten ayrılırsa, tazminat alabiliyor. Hanım çalışanlar da evlilik sebebiyle, bir yıl içinde işten ayrılırsa tazminata hak kazanıyor. Çalışanın, emeklilik hakkını elde etmesi yada yaş haricinde ihtiyaç duyulan sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması halinde de tazminat alınıyor. İşçi vefat ederse yakınlarına kıdem tazminatı ödenebiliyor. Tazminat alınabilmesinin bir yolu da 15 senelik sigortalılık süresini doldurup, 3600 gün prim ödenmiş olması. Bunların haricinde hangi durum olursa olsun, çalışan, kıdem tazminatı alamıyor.

2020 KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA TABLOSU

ÇALIŞANA, çalmış olduğu her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Tazminat tutarı, giydirilmiş brüt ücret üstünden hesaplanıyor ve çalışılan yıl ile çarpılarak, toplam tazminata ulaşılıyor. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil ediliyor. Giydirilmiş ücret; aylık brüt maaş, ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı şeklinde ödemeleri içeriyor. Kıdem tazminatında da bu ödemelerin tamamı hesaba katılıyor. İşveren, her bir yıl için aylık brüt ücret üstünden tazminatı hesaplayıp, çalışana ödüyor.

Mesela, 5 senedir aynı işyerinde çalışıyorsunuz ve son aldığınız brüt ücret 3 bin lira. İşveren, işten çıkarması halinde size, 15 bin lira kıdem tazminatı ödeyecek anlamına gelir. Alacağınız tazminattan da bir tek binde 7.59’luk damga vergisi kesinti yapılır. Şunu da belirteyim, kıdem tazminatında bir tavan rakamı var ve bu rakamın üstünde tazminat alınamaz.

Bu tavan tutarı da en yüksek devlet memurunun bir hizmet yılı için alacağı azami emeklilik ikramiye tutarıdır. İşçiye ödenecek tavan da bu miktar üstünde hesaplanır. 2020’nin ocak-haziran süreci için ödenecek en yüksek tazminat tutarı 6.730.15 lira. Çalışan ne kadar yüksek maaş alırsa alsın, hesaplanacak tazminat tutarı 6.730.15 lirayı geçemez.

Diyelim ki, brüt maaşınız 9 bin lira ve 10 senedir çalışıyorsunuz. 9 bin lira ile 10 yılı çarpıp, 90 bin lira kıdem tazminatı alacağınızı hesaplarsanız, yanlış yapmış olmuş olursunuz. Doğrusu, tavan miktarı olan 6.730.15 lira ile 10 yılı çarpmanızdır; alacağınız tazminat tutarı da 67 bin 301 liradır.

Bunlara dikkat!

  • – İşyerinin devri halinde çalışanlar açısından kıdem tazminatı hakkı doğmaz.
  • – Ücret artışından meydana gelen ihtilaf halinde işten ayrılan işçi tazminat alamaz.
  • – Malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılan işçi kıdem tazminatına da hak kazanır.
  • – Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde ödenmeyen süreye bakılırsa mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanır.
  • – Kıdem tazminatını devlet değil çalışılan işyerinin işvereni öder.
  • – Çalışan ne kadar yüksek maaş alırsa alsın tazminat hesaplamada kullanılacak miktar 2020 için 6.730.15 lirayı geçemez.
  • – Basın sektöründe çalışanlar için kıdem tazminatı hesaplamalarında kıdem tazminatı tavanı uygulanmaz.
  • – Vapur adamları için ödenecek tazminat tutarı en yüksek devlet memuruna çalmış olduğu bir yıl için ödenecek emeklilik ikramiyesini geçemez.

Related Posts

işsizlik maaşı

İşsizlik Maaşı Şartları – İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları

işkur kısa çalışma ödeneği

İşkur Kısa Çalışma Ödeneği – KÇÖ Uzatıldı Mı?

para kazanma

Para Kazandıran Uygulamalar – Mobil Uygulama İle Para Kazanmak

para_kazanmak2

Para Kazanmak İstiyorum – Nasıl Para Kazanılır?

para birimleri

Para Birimleri Nelerdir? Ülkelerin Para Birimleri ve Değerleri

internetten para kazanma

İnternetten Para Kazanma – Evde Para Kazanmanın Yolları

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

konut kredisi faiz oranları
Bankalar

Konut Kredisi Faiz Oranları – Ziraat Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı

0

Konut kredisi faiz oranları ev sahibi olma hayalleri kuran kişiler için önemli bir konudur. Çünkü yıllarca çalışıp birikim yapan kişiler...

Read more
İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları redisi Faiz Oranları

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları – En Uygun İhtiyaç Kredisi Hangisi?

Halkbank Hisse

Halkbank Hisse, Halkbank Hisse Senedi Analiz ve Yorumları

vakıfbank hisse

Vakıfbank Hisse – Vakıflar Bankası Hisse Senedi Analiz ve Yorumları

bankaların faiz oranları

Bankaların Faiz Oranları – Kredi Faiz Oranları

  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
  • İletişim
© 2018 Finanskanali.com
Tüm Hakları Saklıdır..

Yasal Uyarı
Finanskanali.com sitesinde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitemizdeki bilgilere göre işlem yapmanız tamamen kullanıcının sorumluluğundadır. Finanskanali.com sitesi içeriklerini kamuya açık bilgi havuzundan toplayıp, düzenleme yaparak yayın yapmaktadır. Herhangi bir yasal sorun veya sorunlardan dolayı web sitemiz sorumlu tutulamaz. Tüm Hakları Saklıdır.
Takipçi satın al

No Result
View All Result
  • Bankalar
  • Borsa
  • Dolar
  • Devlet Destekleri
  • Fiyat Listesi
  • Gündem

Yasal Uyarı
Finanskanali.com sitesinde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitemizdeki bilgilere göre işlem yapmanız tamamen kullanıcının sorumluluğundadır. Finanskanali.com sitesi içeriklerini kamuya açık bilgi havuzundan toplayıp, düzenleme yaparak yayın yapmaktadır. Herhangi bir yasal sorun veya sorunlardan dolayı web sitemiz sorumlu tutulamaz. Tüm Hakları Saklıdır.
Takipçi satın al